BREAKING NEWS

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Capital.gr: Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΕΡΜΟ ΑΘΩΩΝΕΙ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Ο νέος ποινικός κώδικας
και η σύμβαση του Παλέρμο

Εκκωφαντικό θόρυβο έκανε η χθεσινή μειοψηφία στο παραπεμπτικό βούλευμα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, του εισηγητή Εφέτη, Ν. Σαλάτα, ο οποίος ζήτησε να εκπέσει η κατηγορία της ένταξης και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, γεγονός που συνιστά την πρώτη επίσημη δικαστική θέση πως η Χρυσή Αυγή, δεν λειτουργούσε δομικά και λειτουργικά ως εγκληματική ομάδα. Είναι μάλιστα, όπως επισημαίνουν νομικοί, από τις λίγες φορές που δεν εισακούεται από την πλειοψηφία η άποψη του εισηγητή μιας υπόθεσης.

Ο δικαστής, γνωστός και για τη συνδικαλιστική του δράση ως μέλος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, από την οποία προκύπτει πως κινείται στο λεγόμενο «προοδευτικό κέντρο», τάραξε τα νερά, λέγοντας ουσιαστικά αυτό που ψιθύριζαν καιρό στα πηγαδάκια πολλοί νομικοί: Πως δεν στοιχειοθετείται νομικά το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης για τη Χρυσή Αυγή. Πως πρόκειται δηλαδή για επιμέρους εγκληματικές ενέργειες ομάδων που λειτουργούσαν αυτόνομα, πιθανόν τοπικών οργανώσεων με συγκεκριμένη δράση, για την οποία δεν φέρει (στο πλαίσιο μιας ειρωνικής παλιννόστησης της συλλογικής ευθύνης) συνολικά η ηγεσία του κόμματος. Δηλαδή δεν φταίνε εν ολίγοις όλοι για όλα. Το πρόβλημα βέβαια είναι πλέον εξόχως πολιτικό αφού αφενός η Χρυσή Αυγή έχει ένα ποσοστό 6,3% και αφετέρου για πρώτη φορά καταγράφεται επισήμως δικαστικά για άποψη η οποία – δικαίως- θα γίνει σημαία της ΧΑ και στο δικαστήριο. Είναι όμως και πρόβλημα της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (με τους ΑΝΕΛ) για ουσιαστικούς λόγους και δη του καθηγητή Νομικής, νέου υπουργού Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλου.

Όπως εγκαίρως είχε ενημερώσει το Capital.gr η βάση του προβλήματος εδράζεται στη Σύμβαση του Παλέρμο, όπως επισημαίνει και ο δικαστής που μειοψήφησε. Όπως είπε ο κ. Σαλάτας «το Δεκέμβριο του 2000 στο Παλέρμο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συνήφθη μία σύμβαση στην οποία υπέγραψαν 180 κράτη που αφορούσε το Διεθνικό οργανωμένο Έγκλημα, δηλαδή τέσσερα αδικήματα την εγκληματική οργάνωση, διαφθορά,  νομιμοποίηση εσόδων  και ποινικοποίηση της παρακώλυσης της δικαιοσύνης. Στο άρθρο 2 της σύμβασης του Παλέρμο αναφέρεται στο τι είναι η εγκληματική οργάνωση. Και μεταξύ άλλων στοιχείων που απαιτεί ο νόμος είναι ο πορισμός οικονομικού ή άλλου υλικού οφέλους. Αυτό έγινε το 2000, το 2001 τυποποίησε ο έλληνας νομοθέτης το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης χωρίς όμως να αξιώσει πορισμό οικονομικού οφέλους. Διότι ήθελε εκεί στο 187 να εντάξεις τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Μετά από τρία χρόνια βγήκε νόμος αντιτρομοκρατικός, επομένως εξέλειπε η βούληση του νομοθέτη». Δηλαδή εφόσον δεν αποδείχτηκε οικονομικό όφελος για τους κατηγορουμένους (που δεν προέκυψε δηλαδή) δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση.

Που είναι λοιπόν το πρόβλημα για την κυβέρνηση και τον νέο υπουργό; Μα θα κληθεί να διαχειριστεί αυτή ακριβώς την καυτή πατάτα αφού στο συρτάρι του γραφείο του υπάρχει η πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής αναμόρφωσης του Ποινικού Κώδικα, υπό τον επίτιμο αρεοπαγίτη Βασίλη Μαρκή (τέθηκε τιμητικά και στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του Ποταμιού) που είχε συσταθεί επί προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας και κατατέθηκε στον Χαρ. Αθανασίου. Εκεί στο ζήτημα της εγκληματικής οργάνωσης γίνεται εκτενής αναφορά στην ανάγκη αναμόρφωσης και η πρόταση αναφέρει πως με βάσει τη σύμβαση του Παλέρμο του 2000, η οποία έχει κυρωθεί από τη χώρα μας, για να υφίσταται τέτοια (εγκληματική οργάνωση) θα πρέπει να υπάρχει οικονομικό όφελος για τα μέλη της. Γεγονός που δεν προκύπτει με βάση το υλικό της δικογραφίας για τους κατηγορούμενους στη Χρυσή Αυγή. Ότι ακριβώς λέει για την περίπτωση της εγκληματικής οργάνωσης και ο δικαστής Σαλάτας.

Όπως είπε πρόσφατα ο κ. Μαρκής (Εφημερίδα Συντακτών, ερωτώμενος αν αυτή η πρόταση απαλλάσσει τη Χρυσή Αυγή), «δεν νομοθετούμε ευκαιριακά». Ιδού λοιπόν η Ρόδος για το νέο υπουργό, καθηγητή Ν. Παρασκευόπουλο.


Πηγή:www.capital.gr

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates