Η χρηματοδότηση από μόνη της δεν βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα
Την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός παρενέβη στη συζήτηση με θέμα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τόνισε ότι, όσα χρήματα και αν επενδυθούν, δεν θα φέρουν από μόνα τους την ανάπτυξη και πρότεινε απλά μέτρα που ευνοούν τη σύσταση και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στηρίζουν την επιβίωση αυτών εντός του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος με τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ακολουθεί η ομιλία:
"Κύριε Πρόεδρε, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι αποκλειστικά θέμα χρηματοδότησης. Όσα χρήματα και αν επενδυθούν, δε θα φέρουν από μόνα τους την ανάπτυξη. Αν ήταν τόσο απλό, τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν αποδοθεί από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, θα έπρεπε να μεταφράζονται σε μειωμένους δείκτες ανεργίας και εσωτερικής μετανάστευσης.
Η Ένωση πρέπει να υιοθετήσει μέτρα και κανόνες, που ευνοούν τη σύσταση και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στηρίζουν την επιβίωση αυτών εντός του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος με τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Θα αναφερθώ σε τρία απλά μέτρα. Κατάργηση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων σύστασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θεσμοθετώντας ένα πανευρωπαϊκό πρότυπο, μια οδηγία εφαρμόσιμη από όλα τα κράτη μέλη. Δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος προς δύο κατευθύνσεις. Μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και προώθησης πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών. Συνδυασμό των διαρθρωτικών ταμείων με άλλους πόρους, που θα ευνοήσουν τον τραπεζικό δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Τέλος, ανάπτυξη μιας ενιαίας φορολογικής πρακτικής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα επιτρέπει την φορολόγηση μετά από μια συγκεκριμένη περίοδο χάριτος ή θα επιβάλλει ενιαίες φορολογικές κλίμακες σε όλα τα κράτη μέλη.
Ευχαριστώ"
Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση στην εξωτερική πολιτική της
Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός παρενέβη στη συζήτηση με θέμα τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των G20 και τόνισε ότι, είναι καιρός να καταργηθεί το καθεστώς κυρώσεων στη Ρωσία, που μόνο προβλήματα δημιουργεί στις εξασθενημένες οικονομικά χώρες της Ένωσης, επισημαίνοντας ότι, στην Τουρκία πρέπει πλέον να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις μετά και τις απειλές του Ερντογάν για απελευθέρωση των ροών λαθρομεταναστών και προσφύγων.
Ακολουθεί η ομιλία:
"Κύριε Πρόεδρε, η σύνοδος κορυφής των ηγετών των 20 ανεπτυγμένων χωρών, πραγματοποιήθηκε στον απόηχο τριών σημαντικών γεγονότων: Το BREXIT, την προσέγγιση Ρωσίας - ΗΠΑ και το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.
Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Κίνα εξέφρασαν την πρόθεσή τους για οικονομική και εμπορική συνεργασία με τη Βρετανία. Ως ΕΕ, πρέπει να προσέξουμε και απευθύνομαι κυρίως στη διαπραγματευτική ομάδα. Αν η Ένωση τηρήσει εκδικητική στάση στις διαπραγματεύσεις, και αναφέρομαι κυρίως στη Γερμανία, τότε θα περάσει αρνητικό μήνυμα στις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης και κυρίως στον υπόλοιπο κόσμο.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία προχωρούν σε συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ ο Πούτιν και η Βρεττανή πρωθυπουργός Μέι, συμφώνησαν σε ανάπτυξη των διμερών εμπορικών και στρατηγικών σχέσεων. Είναι λοιπόν καιρός να καταργηθεί το καθεστώς κυρώσεων στη Ρωσία, που μόνο προβλήματα δημιουργεί στις εξασθενημένες οικονομικά χώρες της Ένωσης.
Τέλος, όσο αφορά στην Τουρκία, πρέπει πλέον να της επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις μετά και τις απειλές του Ερντογάν για απελευθέρωση των ροών λαθρομεταναστών και προσφύγων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν έχει άλλες δυνατότητες υποδοχής νέων κυμάτων. Είναι εκβιασμός λοιπόν εκ μέρους του Ερντογάν να ζητάει περισσότερα από την ΕΕ, αλλά είναι κυρίως ανοησία οι Ευρωπαίοι ηγέτες να υπομένουν τέτοιο εξευτελισμό και υποχωρητικότητα. Ευχαριστώ".
Προς ΕΕ: Σχεδιάζετε λάνθασμένα για την ενέργεια
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός παρενέβη στη συζήτηση με θέμα τον ανασχεδιασμό της αγοράς ενέργειας και τόνισε ότι, η διασύνδεση των τομέων παραγωγής και διάθεσης ενέργειας αλλά και η ανάπτυξη και υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται από μέτρα υπερφορολόγησης των πολιτών της Ένωσης.
Ακολουθεί η ομιλία:
"Κύριε Πρόεδρε, η στρατηγική ανασχεδιασμού της αγοράς ενέργειας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής, κακής Ενωσιακής οικονομικής πολιτικής. Προωθείται συνδυασμός μέτρων, στα οποία, παράλληλα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρέπει να συνυπολογίζονται και οι τεχνολογίες παραγωγής με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων. Μία στρατηγική επωφελής για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Όμως, η σχεδιαζόμενη δημιουργία ενιαίου πανευρωπαϊκού φόρου άνθρακα θα επιβαρύνει τους κατόχους επιβατικών και εταιρικών οχημάτων της Ένωσης, επιπλέον της αυξημένης φορολογίας που ήδη υφίσταται σε εθνικό πλαίσιο.
Ενάντια στις αρχές της αναλογικότητας, και μιλάω για την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», αλλά και στην αποφυγή τυχόν διπλής φορολόγησης, σχεδιάζουμε την υιοθέτηση πρακτικών, παραβλέποντας και την αρχή της επικουρικότητας. Η διασύνδεση των τομέων παραγωγής και διάθεσης ενέργειας αλλά και η ανάπτυξη και υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται από μέτρα υπερφορολόγησης των πολιτών της Ένωσης.
Μπορούν να χρηματοδοτηθούν από φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών παραγωγής και διάθεσης ενέργειας και κυρίως αυτών που δεν επενδύουν σε ανανεώσιμες και φιλικά προς το περιβάλλον, πηγές.
Ευχαριστώ".
Η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να γίνει Ευρώπη
Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός παρενέβη στη συζήτηση με θέμα την κατάσταση στην Τουρκία και τόνισε ότι, η ΕΕ πρέπει να δράσει αποφασιστικά απέναντί της και όχι απλά να καταδικάζει και να ψηφίζει, πρακτικά, άχρηστα ψηφίσματα επισημαίνοντας ότι ο Ερντογάν δεν αποτελεί σταθερό και αξιόπιστο συνομιλητή, καταλήγοντας ότι, η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να γίνει Ευρώπη.
Ακολουθεί η ομιλία:
"Κύριε Πρόεδρε, στον προεδρικό θώκο της Τουρκίας, δυστυχώς για αυτή και το λαό της, τις γειτονικές της χώρες και την ΕΕ, για να μην αναφερθώ σε παγκόσμια κλίμακα, υπάρχει ένας άνθρωπος που οι πολιτικές του χαρακτηρίζονται επικίνδυνα μεγαλόπνοες και καιροσκοπικές. Πρέπει να εξετάσουμε τους λόγους που οδήγησαν στην απόπειρα του πραξικοπήματος. Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά και όχι απλά να καταδικάζουμε και να ψηφίζουμε, πρακτικά, άχρηστα ψηφίσματα.
Μην ξεχνάμε την αψυχολόγητη ενέργεια κατάρριψης ρωσικού μαχητικού με σκοπό να παρασύρει τη βορειοατλαντική συμμαχία σε πολεμική σύρραξη, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Τις σφαγές Κούρδων αμάχων. Τη στήριξη και χρηματοδότηση του Ισλαμικού κράτους. Τις διώξεις πολιτικών αντιπάλων και της ελευθερίας του λόγου. Τη μετατροπή του λαμπρού πανορθόδοξου ναού της Αγίας Σοφίας, σε τζαμί. Τις αιματηρές καταστολές των διαδηλώσεων.
Τις απειλές κατά πάντων είτε για το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, είτε για δήθεν στήριξη στους πραξικοπηματίες, είτε για την απελευθέρωση της βίζας. Όλα τα παραπάνω έχουν ένα κοινό παρονομαστή, τον Ερντογάν. Επιτέλους, συνειδητοποιήστε ότι ο Ερντογάν δεν αποτελεί σταθερό και αξιόπιστο συνομιλητή.
Χρειάζεται άμεσα και με ανάληψη δραστικών μέτρων, η αποκατάσταση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και μέχρις εκεί, διότι η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να γίνει Ευρώπη".
Δημοσίευση σχολίου