Ο συναγωνιστής και βουλευτής Ευβοίας Νίκος Μίχος τοποθετήθηκε στην συζήτηση της Πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Αρχικά απάντησε στον εκπρόσωπο της ΝΔ που μίλησε για ανάπτυξη λέγοντας πως «ανάπτυξη υπήρξε μόνο στις αυτοκτονίες», υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν τόσα χρόνια συμβάσεις για την μείωση της αγροτικής και της κτηνοτροφικής παραγωγής.
Σχετικά με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου είπε ότι ο Σύριζα τώρα σαν κυβέρνηση, κάνει όλα όσα κατήγγειλε ως αντιπολίτευση ενώ παράλληλα επιλέγει να μπερδεύει διάφορα θέματα, άσχετα μεταξύ τους και να τα «περνάει» με την διαδικασία των ΠΝΠ.
Με την παρούσα ΠΝΠ διατηρείται το καθεστώς που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, με το οποίο πέρασε τα δάνεια της Βιομηχανίας από την υπό-εκκαθάριση-«κακή»-ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ παρέδωσε το εργοστάσιο στον εκκαθαριστή της ΑΤΕ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται στην ΠΝΠ ότι: «Ποσό 30 εκατ. ευρώ εκ των μη διανεμηθέντων εισέτι διαθεσίμων του υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ καταβάλλεται άμεσα από τον ειδικό εκκαθαριστή αυτής στην ελεγχόμενη από το πιστωτικό ίδρυμα επιχείρηση με την επωνυμία "Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ" έναντι μελλοντικής αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου αυτής». Απευθυνόμενος στον υπουργό αναρωτήθηκε εάν υπάρχει το ενδεχόμενο τα 30 εκατ. ευρώ να μπορέσουν να χαρακτηριστούν από την ΕΕ, ως κρατική ενίσχυση και να ζητηθούν πίσω με πρόστιμο.
Συνέχισε με τις θέσεις της Χρυσής Αυγής λέγοντας πως η πρωτογενής παραγωγή είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της Εθνικής μας πολιτικής. Οι λύσεις δεν μπορεί να είναι ημίμετρα και τραπεζικός δανεισμός, αλλά αύξηση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων ώστε να έχει η Πατρίδα μας αυτάρκεια τουλάχιστον σε διατροφικά είδη. Η αυτάρκεια είναι απαραίτητη για την πραγματική ανάπτυξη και την ευημερία της και θα δώσει στο μέλλον πραγματική αξιοπρέπεια. Θέλουμε την λειτουργία των εργοστασίων με την προϋπόθεση να παραμείνουν Ελληνικά, με Έλληνες εργαζομένους και με Ελληνική πρώτη ύλη, από Έλληνες παραγωγούς. Αυτό για να γίνει απαιτείται Εθνική στρατηγική, πέρα από εξαρτήσεις και άλλα συμφέροντα. Και φυσικά δεν λύνεται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στο δεύτερο άρθρο, δηλώνοντας πως κανείς δεν είναι αντίθετος στο να μπορούν οι Έλληνες πολίτες που πλήττονται από την μνημονιακή πολιτική να διευκολυνθούν στον μέγιστο βαθμό όσον αφορά τα θέματα των οφειλών και των προστίμων προς την Εφορία. Άλλο είναι το «δεν θέλω να πληρώσω», άλλο το «δεν μπορώ να πληρώσω», άλλο το «κάνω προσπάθεια να υπαχθώ σε ρύθμιση» και άλλο η διαγραφή προστίμων στην ουσία μεγαλοεπιχειρηματιών και συμφερόντων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου!
Ειδικότερα, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η συγκυβέρνηση έρχεται να επεκτείνει (σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών) τη ρύθμιση για την τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις που θα ενταθούν θα έχουν έκπτωση μέχρι 100% όχι μόνο επί των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, αλλά και επί των πρόσθετων φόρων ή των προστίμων που τούς έχουν επιβληθεί κατόπιν φορολογικών ελέγχων, λόγω διαπιστωμένων παραβάσεων. Στην ουσία, πρόκειται για ρύθμιση φορολογικής αμνηστίας σε όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Δημοσίευση σχολίου