Με ένα ενδιαφέρον άρθρο στην εφημερίδα "Δημοκρατία" ο δημοσιογράφος Α. Καψαμπέλης αναλύει πώς ενισχύεται η Χρυσή Αυγή από την λαϊκή οργή ενάντια σε Μνημόνια και λαθρομετανάστευση.
"Ενισχυμένη τόσο από τις αγροτικέs κινητοποιήσειs όσο και από τις εξελίξειs στο προσφυγικό επιδιώκει να βγει η Χρυσή Αυγή, αλλά ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος που προσεγγίζει αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση. Η κλιμάκωση των κοινωνικών συγκρούσεων αναμένεται να επηρεάσει ακόμη περισσότερο τις πολιτικέs ανακατατάξειs το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα το κομματικό πόκερ να παίζεται πλέον με νέουs κανόνες. Σημείο - κλειδί αποτέλεσε η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. Σε αντίθεση με το παρελθόν, ο νέοs αρχηγός της αξιωματικήs αντιπολίτευσης, στοχεύοντας περισσότερο προς το κέντρο του πολιτικού και τον κοινωνικού φάσματος, δεν έχει υιοθετήσει τη μορφή των ακραίων αντιδράσεων και στα δύο μείζονα ζητήματα αυτής της περιόδου. Επίσης αντίθετα έχουν ταχθεί και τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.
Έτσι οι διαμαρτυρίες δεν έχουν ίσως πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια την ομπρέλα κανενός από τα κόμματα εξουσίας. Στα αγροτικά μπλόκα τον τόνο δίνουν οι αγροτοσυνδικαλιστές, αφενός τηs Αριστεράs και ειδικότερα του ΚΚΕ, και αφετέρου οι «ορφανοί» τον δεξιού χώρου. Την ίδια ώρα, οι αντιδράσειs σε διάφορες περιοχές, όπως στο Σχιστό και στην Κω, για τη δημιουργία των hοt sροts ενεργοποιούν τα ανακλαστικά σε ευρύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που παρακολουθούν με κλιμακούμενη ανησυχία τις αρνητικές για τη χώρα μας και τον πληθυσμό της εξελίξεις γύρω από το Μεταναστευτικό.
Αν και είναι λάθος η κομματική περιχαράκωση των κοινωνικών αντιδράσεων, αποτελεί γεγονός ότι εξ αντικειμένου έχει δημιουργηθεί μια δεξαμενή στην οποία μπορεί να απευθυνθεί η Χρυσή Αυγή. Αυτή την συγκυρία εκμεταλλεύονται τα στελέχη και οι βουλευτές της, δίνοντας το «παρών» σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις, προκαλώντας φυσικά και τις ανάλογες αντιδράσεις.
Δεν είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά, αν θυμηθεί κανείς ότι και το καλοκαίρι του 2011 με τις συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων στην πλατεία Συντάγματος επωφελήθηκε πάρα πολύ το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου προκειμένου να βάλει τις βάσεις της εντυπωσιακής εισόδου του, μερικούs μήνες αργότερα, στη Βουλή. Τούτη τη φορά η Χρυσή Αυγή έχει στόχο να αναθερμάνει τις σχέσεις της με την εκλογική βάση της και να πετύχει τη σταθεροποίηση ή και την ανάκαμψη των ποσοστών της ύστερα από τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η δικαστική εκκρεμότητα για τη δολοφονία Φύσσα.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες διεργασίες εκ δεξιών της Ν.Δ. από τη στιγμή που έγινε σαφές ότι ο Κ. Μητσοτάκης, συνεπής στις απόψεις του, ακολουθεί μια συγκεκριμένη αντιπολιτευτική γραμμή που δεν θέτει σε αμφισβήτηση την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας. Επομένως, το πώς θα εκφραστεί και θα καλυφθεί πολιτικά αυτός ο χώρος είναι συνάρτηση των γενικότερων διεργασιών στο κοινωνικό και εκλογικό σώμα. Υπό την έννοια αυτή, οι συνεχείς επιθέσεις από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ στην «ακροδεξιά», όπως προσδιορίζει την Χρυσή Αυγή, προκαλούν αίσθηση, αλλά έχουν και την πολιτική τους εξήγηση.
Βάζοντας διαρκώς στο στόχαστρο το κόμμα τον Ν. Μιχαλολιάκου, η κυβερνητική πλευρά δεν κινείται παρορμητικά, αλλά προσπαθεί να πετύχει δύο στόχους. Καταρχάς, θεωρεί ότι αυτός είναι ένα αποτελεσματικός τρόπος για να διευκολύνει τις μετακινήσεις αμφιταλαντευόμενων δεξιών ψηφοφόρων, που θέλουν σκληρή έως ακραία αντιπολίτευση, από τη Ν.Δ. προς τη Χρυσή Αυγή.
Συνθήκες πόλωσης
Παράλληλα, αποσκοπεί στη δημιουργία όρων συσπείρωσηs υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Κεντροαριστεράs. Ακόμη και οι δυσαρεστημένοι ή και οι θυμωμένοι ψηφοφόροι εκτιμάται ότι μέσα σε συνθήκες πόλωσηs θα μπουν σε ένα νέο δίλημμα (όχι για το Μνημόνιο ή για τα νέα οικονομικά μέτρα), προκειμένου να «μην επιτρέψουν στην Ακροδεξιά να ενισχυθεί», όπως είναι το πολιτικό ρεφρέν.
Κατ' αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται ότι, αφενός, μπορούν να πριμοδοτηθούν εκ δεξιών διαρροές από τη Ν.Δ. και, αφετέρου, να συγκρατηθούν φυγόκεντρες τάσεις δυσαρεστημένων ψηφοφόρων με στόχο να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Ο σχεδιασμός αυτός δεν παύει να είναι πάντως υψηλού ρίσκου και, όπως επισημαίνουν στελέχη της Κουμουνδούρου που έχουν επιφυλάξεις να γυρίσει μπούμερανγκ. Αν, δηλαδή η κυβέρνηση δεν καταφέρει να απορροφήσει τον κοινωνικό θυμό εξαιτίας της πολιτικής της, τότε υπάρχει κίνδυνος να "φουσκώσει" την Χρυσή Αυγή και η ΝΔ αποσπώντας κρίσιμο ποσοστό από τους μετακινούμενους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, να κερδίσει την πρώτη θέση.
Δημοσίευση σχολίου