Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς επιτέθηκε συλλήβδην στο "συνταγματικό τόξο" για την απόπειρα αποπροσανατολισμού της ελληνικής κοινωνίας με τον εκλογικό νόμο, τονίζοντας προς πάσα κατεύθυνση πως οι Έλληνες Εθνικιστές δίνουν τον Αγώνα για την επανάκτηση της Πατρίδας μας και θα τον κερδίσουν!
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία: "Παρακολούθησα τις τοποθετήσεις των εισηγητών κατά την χθεσινή συνεδρίαση, και τις ομιλίες των βουλευτών συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Για πολλές ημέρες πριν την χθεσινή συνεδρίαση διασκέδαζα με το όργιο παραπληροφόρησης σχετικά με την στάση της Χρυσής Αυγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι παρατρεχάμενοι δημοσιογράφοι, θεωρούσαν δεδομένο τον αριθμό των θετικών ψήφων στις 197. Διασκέδαζα με την ανώριμη πολιτική σκέψη τους, η οποία δείχνει πως δεν γνωρίζουν τι σημαίνει πολιτική συνέπεια και πολύ περισσότερο πίστη στην Πατρίδα, τον Λαό και τον Εθνικισμό. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αυτό με ανθρώπους που πίστεψαν ευκαιριακά στην δικτατορία του προλεταριάτου, και τώρα είναι οι καλύτεροι εκφραστές της δικτατορικής καπιταλιστικής Ευρώπης και του τοκογλυφικού κεφαλαίου;
Από την άλλη, με διασκέδασε η μουρούτικη προπαγανδιστική εκστρατεία της ΝΔ που προσπαθούσε εναγωνίως να λασπολογήσει εναντίον της Χρυσής Αυγής. Θα ήθελα πολύ να έβλεπα το πρόσωπο των αθλίων λασπολόγων, που εμπνεύστηκαν το hashtag #ΧΡΥΣΗ_ΣΥΡΙΖΑΥΓΗ. Ορθώς ο συναγωνιστής Ηλίας Κασιδιάρης που εορτάζει σήμερα, ανέφερε, και μεταφέρω επ’ ακριβώς: «Η συζήτηση γίνεται, άνευ ουσίας, για λόγους αποπροσανατολισμού». Η Χρυσή Αυγή δεν θα στηρίξει αυτό το νομοθέτημα για συγκεκριμένους λόγους που αφορούν κατ’ αρχήν στο περιεχόμενό του. Είναι αποσπασματικό, και δεν περιλαμβάνει πάγιες θέσεις μας όπως η μείωση του αριθμού των βουλευτών και η ψήφος των Ομογενών. Η συζήτηση εξυπηρετεί μόνον τους μικροπολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, και, ως προπέτασμα καπνού, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το ξεπούλημα προσφάτως, των λιμένων και των σιδηροδρόμων. Και συνέχισε ο συναγωνιστής Κασιδιάρης λέγοντας ’’Οφείλω μια απάντηση και σε κάποια πολιτικά ράκη που εμφανίζονταν στα κανάλια και έλεγαν ότι «τα είχαμε βρει» με τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι έχουμε κάνει υπόγειες συμφωνίες. Αν είναι άνδρες, να βγουν δημόσια και να παραδεχτούν ότι είναι ψεύτες και συκοφάντες!
Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο της πολιτικής αλητείας, θέλω να σημειώσω ότι υπάρχουν πολιτικές ανεμοδούρες, που γλείφουν εκεί που έφτυναν, και οι οποίοι έχουν το θράσος να βάζουν στο στόμα τους την ξεκάθαρη, αψεγάδιαστη Χρυσή Αυγή. Και εννοώ τον «Δεξιό»; «Λαϊκό Δεξιό»; «Φιλελέ-κεντρο Δεξιό»; «Άκρο Δεξιό»; τον πολιτικό «Κομανέντσι» αντιπρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος σε ομιλία του χθες, είπε: «Δεν βγαίνουν οι διακόσιες ψήφοι και φεύγουν οι άλλοι έξω, για να μην πάρετε πάνω σας και το άγος ότι πάτε να κάνετε κολεγιά με τη Χρυσή Αυγή. Φυσικά, αν βρίσκατε διακόσιες ψήφους και ψήφιζε η Χρυσή Αυγή, θα είχατε τις διακόσιες ψήφους και τότε, όπως είπε ο κ. Βούτσης, ε, τι να κάνετε; Σαν καλοί αριστεροί, δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε τις ψήφους σε ευπρόσδεκτες και μη». Κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια. Αλλά την Χρυσή Αυγή δεν μπορείτε να την πιάσετε στο στόμα σας.
Για άλλη μια φορά, με την πολιτική μας στάση να σας σφυροκοπήσουμε πολιτικά με τις τοποθετήσεις μας, κατά την 3ήμερο συνεδρίαση και να αποχωρήσουμε από την ψηφοφορία, αποδεικνύουμε αυτό που γνωρίζει εδώ και 4 χρόνια ο Λαός, ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι ουρά κανενός, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ. Δεν προσφέρεται ως πολιτικό δεκανίκι σε κανένα από τα ξενοκρατικά και μνημονιακά σας κόμματα. Δεκανίκι και ουρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ψήφισε το τρίτο Μνημόνιο πριν από ένα χρόνο, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας περαιτέρω στην ανέχεια και την ανεργία τον δοκιμαζόμενο ελληνικό Λαό. Ψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης. Μαζί ψήφισαν τους αντιρατσιστικούς νόμους. Συναίνεσε με τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ, η πατριδοκάπηλη ΝΔ του δήθεν «Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια».
Κυρίες και κύριοι Νεοδημοκράτες, αν σας έχει απομείνει ίχνος αιδούς, να μην χρησιμοποιήσετε και να μην βάλετε ποτέ ξανά στο στόμα σας αυτό το ιερό τρίπτυχο του ελληνισμού. Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ ψήφισε την δημιουργία ισλαμικού τεμένους. Από κοινού κάνουν δηλώσεις υποδοχής εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών με χαρακτηριστική την τελευταία δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ κ. Κουμουτσάκου «Αν δεν διατηρήσουμε την ανοχή στην διαφορετικότητα, θα έχουμε ηττηθεί». Μετά από όλα αυτά, αφελείς και ευκολόπιστοι ψηφοφόροι της ΝΔ, ευκολόπιστοι και πάντα προδομένοι, ποιος είναι το δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ;
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, που εντός του κοινοβουλίου δήλωσε ξεκάθαρα: «Θέλουμε Εθνικό κράτος ευλογημένο από τον Θεό» ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης που με το σύμφωνο συμβίωσης διαλύει την οικογένεια; Που με το παζάρεμα για τον διαχωρισμό Εκκλησίας – κράτους διαλύει την θρησκεία και τις παραδόσεις, και με την ξενόδουλη νεοφιλελεύθερη πολιτική του διαλύει την χώρα; Αυτά, για να τελειώνουν τα ψέμματα!
Η Χρυσή Αυγή βάζει υπεράνω όλων, ακόμα και του βραχυπρόθεσμου πολιτικού της συμφέροντος,το καλό του ελληνικού Έθνους, την ασφάλεια, ευημερία και προοπτική του ελληνικού Λαού. Αυτό κάνουμε με συνέπεια ακόμα και πολιτικά διωκόμενοι. Ποσώς ενδιαφέρει αν με τα εκλογικά σας παιχνίδια και τους εκλογικούς σας νόμους θα αποκτούσαμε κάποιες βουλευτικές έδρες παραπάνω.
ΕΛΛΗΝΕΣ! ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βλάπτουν σοβαρά την Πατρίδα.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γκιόλας ανέφερε ότι η απλή αναλογική υπήρξε πάγιο και διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς. Τα άλλα πάγια αιτήματα πού πήγαν; Η Κοινωνική Δικαιοσύνη τι έγινε; Κοινωνική Δικαιοσύνη με ΕΝΦΙΑ; Κοινωνική Δικαιοσύνη με συντάξεις 100 ευρώ; Κοινωνική Δικαιοσύνη με κατάργηση του ΕΚΑΣ; Κοινωνική Δικαιοσύνη που έχει στο απυρόβλητο όλα τα λαμόγια; Και να μην πουν κάποιοι ότι εξισώνω τους πάντες. Δυστυχώς στην άρχουσα οικονομική τάξη της μεταπολίτευσης υπάρχουν πάρα πολλά λαμόγια. Κοινωνική Δικαιοσύνη της Αριστεράς, λοιπόν, ή προστάτες της κεφαλοκρατίας; Πιο Αριστερά πεθαίνεις…
Το μέλλον σας, κυρίες και κύριοι της Αριστεράς, είναι προδιαγεγραμμένο. Θα είναι το ίδιο με τους συντρόφους σας του ΚΚΕ, του ΚΚΕ που δεν σήκωσε κεφάλι εκλογικά, μετά την άθλια συγκυβέρνηση με την ΝΔ το 1989. Θα έχετε το ίδιο πολιτικό μέλλον. Ακόμα και οι οπαδοί σας καταλαβαίνουν ότι ο αρχηγός της Αριστεράς ευρισκόμενος σε διατεταγμένη υπηρεσία, ποσώς ενδιαφέρεται για το μέλλον του ελληνικού Λαού, αλλά ούτε καν για το μέλλον της Αριστεράς. Ο ίδιος εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το εκλογικό σύστημα της μεταπολίτευσης επεδίωκε να διασφαλίσει την πάση θυσία παραμονή των εκάστοτε κυβερνήσεων στην εξουσία. Και ότι αυτό το σύστημα είχε ως συνέπεια η μειοψηφία του εκλογικού σώματος να αναδεικνύεται σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν ομιλούν για σχοινί. Μειοψηφία είστε, και το γνωρίζετε. Εσείς επιδιώκετε την πάση θυσία παραμονή σας στην εξουσία έναντι οποιουδήποτε κόστους για την Πατρίδα και τον ελληνικό Λαό.
Και εν πάση περιπτώσει αν θέλατε να είστε συνεπείς, θα έπρεπε αυτό το σχέδιο νόμου να το φέρετε προς ψήφιση τον Φεβρουάριο του 2015. Εχετε ήδη εκλεγεί με μπόνους και πλειοψηφικό σύστημα στις τελευταίες εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Να έρθω και στο έτερο μέλος της πραγματικής συγκυβέρνησης, την ΝΔ. Είπε ο κ. Μαυρουδής Βορίδης πως ο νέος εκλογικός νόμος δεν έθιξε το ζήτημα της εσωκομματικής λειτουργίας των κομμάτων και το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων. Γνωρίζει ο κ. Βορίδης γιατί ομιλεί; Πόσα χρωστάει, πόσα κλεμμένα ουσιαστικά από τον ελληνικό Λαό, έχει δανειστεί το κόμμα του; Δανεικά κι αγύριστα. Όποια πέτρα οικονομικού σκανδάλου κι αν σηκώσεις, κάποιον νεοδημοκράτη θα βρεις. Ομοίως έχει βαθιά αντίληψη ο πρώην εθνικιστής, εντός εισαγωγικών, κ. Βορίδης, όποιο παραδικαστικό σκάνδαλο κι αν σκαλίσεις κάποιον νεοδημοκράτη, κάποιον Ντογιάκο θα βρεις από κάτω. «Κρείττον σιγάν», κ. Βορίδη, υπερασπιστή της ENERGA.
ΚΑΙ μην προτάξετε την επαγγελματική σας ιδιότητα του συνηγόρου για να δικαιολογηθείτε. Πρώτον, διότι πρωτίστως είστε πολιτικό πρόσωπο και για να παραφράσω λέγοντας ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να φαίνεται τίμια, αλλά να είναι και τίμια, και δεύτερον γιατί η απληστία οδηγεί τον άνθρωπο στην καταστροφή.
Η Χρυσή Αυγή καταθέτει δύο τροπολογίες ουσιαστικές. Τροπολογίες που βρίσκονται ως πολιτικές θέσεις στο πρόγραμμά της.
Πρώτον την θέσπιση της επιστολικής ψήφου. Γιατί άραγε να είναι προνόμιο η επιστολική ψήφος για τους βουλευτές; Ενδεχομένως και σήμερα θα προσμετρηθούν από τον Προεδρεύοντα και τέτοιες ψήφοι βουλευτών. Γιατί να μην γίνονται δεκτές και από τους Έλληνες, από αυτούς τους θαυμάσιους Έλληνες της διασποράς; Επίσης, η Χρυσή Αυγή καταθέτει τροπολογία για την θέσπιση του αριθμού των βουλευτών στον αριθμό των 200. Λογικότατο αναλογικά με τον πληθυσμό του ελληνικού κράτους. Σίγουρα θα δείχνατε αν την δεχόσαστε, που δεν θα την δεχτείτε, την φροντίδα για τον ελληνικό Λαό, σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, εξοικονομώντας ένα σεβαστό ποσό από τον προϋπολογισμό, το ποσό του κόστους 100 βουλευτών.
Με την τροπολογία αυτή δίνεται ένα επιπλέον πλήγμα στο κομματικό κράτος ανεξαρτήτως χρώματος, στην ρουσφετολογία και στους κομματάρχες και Γκρούεζες που ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες τον ελληνικό Λαό. Και εν πάση περιπτώσει περιορίζεται το κακό. Χθες το βράδυ κατά την τοποθέτηση του συναγωνιστή Λαγού υπήρξε μια ένταση από πλευράς Προεδρείου που ζήτησε να διαγραφούν κάποιες τοποθετήσεις του, όπως «εάν αυτός ο εκλογικός νόμος περάσει με ψήφους απατεώνων και λεφτών, δεν σας πειράζει». Προς τι το άγχος του Προεδρείου; Να μην πούμε ότι η πολιτική ζωή και τώρα και παλαιότερα βρίθει απατεώνων και κλεφτών;
Ο Τσοχατζόπουλος δεν ήταν βουλευτής; Ο Παπαντωνίου; Προέρχονται από άλλον πλανήτη; Οι Εξεταστικές Επιτροπές που δημιουργούνται στο Κοινοβούλιο τούτο, για την διαλεύκανση σκανδάλων και την απόδοση ευθυνών, τι καταδεικνύουν; Τουλάχιστον για σας, καταδεικνύει αποχρώσες ενδείξεις. Για τον ελληνικό Λαό δεν έχουν σημασία, διότι έχει διαμορφωμένη αντίληψη πως επί 42 χρόνια τώρα «μαζί τα φάγατε».
Ελληνικέ Λαέ, Εμείς οι Έλληνες Εθνικιστές κρατηθήκαμε και κρατιόμαστε περήφανοι και δυνατοί, πιστοί στην αποστολή μας, μαζί με τους συνέλληνες και, μέσα από το ζοφερό πολιτικό περιβάλλον των τελευταίων ετών, θεμελιώνουμε μέρα με την μέρα τον Αγώνα μας για την νέα Ελλάδα. Μέσα από δολοφονίες, διώξεις και ατελείωτη λάσπη. Κρατήσαμε από την μια ψηλά την σημαία, και από την άλλη την τιμή μας, και την αξιοπρέπεια απέναντι στην Ιδέα και την Πατρίδα. Με την αποχή μας από την αυριανή ψηφοφορία λέμε
ΟΧΙ στο θλιβερό προτεκτοράτο των ασπόνδυλων πολιτικών αρχηγών. Λέμε ΟΧΙ στην ξενοκρατία και την υποταγή. Λέμε ΟΧΙ στο εθνοκτόνο μνημόνιο και το ξεπούλημα της Πατρίδας. ΟΧΙ στην παγκοσμιοποίηση και την οικονομική ολιγαρχία. Λέμε ένα μεγάλο ΝΑΙ στην κοινωνική Δικαιοσύνη και την κοινωνική αλληλεγγύη. ΝΑΙ στην Ορθοδοξία και την ελληνική παράδοση. Λέμε ΝΑΙ στην νέα Ελλάδα του Εθνικισμού.
Θέλουμε την Πατρίδα μας πίσω, και θα την πάρουμε!"
Ακολουθούν οι τροπολογίες που κατέθεσε η Χρυσή Αυγή για την ψήφο των Ελλήνων Ομογενών και την μείωση των βουλευτών από 300 σε 200:
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης: «Αναλογική Εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών»
ΘΕΜΑ: «Δικαίωμα του εκλέγειν των ομογενών και άσκηση του δικαιώματος ψήφου από Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού, και ναυτικούς»
Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Η πάγια θέση του μεταπολιτευτικού συστήματος έναντι της ψήφου των ομογενών, αλλά και των Ελλήνων πολιτών που κατοικούν στο εξωτερικό, ήταν μονίμως υποκριτική. Μετά την ψήφιση του εκάστοτε εκλογικού νόμου από την εκάστοτε πλειοψηφία, η μεν αντιπολίτευση επανέφερε το «αίτημα», η δε Κυβέρνηση «υποσχόταν» να εισαγάγει σχετική διάταξη «όταν οι συνθήκες ωριμάσουν». Είναι προφανές ότι, από καταβολής Ελληνικού Κράτους, το πολιτικό κατεστημένο ουδέποτε ενδιαφέρθηκε πραγματικά για το νόμιμο –και κατ’ εμάς αυτονόητο- δικαίωμα των Ελλήνων της διασποράς για συμμετοχή στα πολιτικά τεκταινόμενα της πατρίδας.
Το άρθρο 108 του Συντάγματος προβλέπει: «1. Το Κράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα. Επίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την Επικράτεια».Το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος προβλέπει: «Οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια».
Το άρθρο 54 του Συντάγματος προβλέπει: «1. Το εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών.2. Ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως νόμος ορίζει. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της. 3. Μέρος της Βουλής, όχι μεγαλύτερο από το ένα εικοστό του όλου αριθμού των βουλευτών, μπορεί να εκλέγεται ενιαίως σε ολόκληρη την Επικράτεια, σε συνάρτηση με τη συνολική εκλογική δύναμη του κάθε κόμματος στην Επικράτεια, όπως νόμος ορίζει».
Από τα παραπάνω προκύπτει χωρίς αμφιβολία ότι η βούληση του συνταγματικού νομοθέτη σε σχέση με την ψήφο των απόδημων Ελλήνων είναι σαφής και εξαρτάται μόνο από την θεσμοθέτηση του μέτρου, καθώς και των λεπτομερειών που θα διέπουν την ψήφο αυτή, με κοινό νόμο. Χαρακτηριστική της ιδεολογικής σύγχυσης που συνεχίζει να επικρατεί περί του ζητήματος του «εκλογικού δικαιώματος» είναι η απόπειρα διεύρυνσης του εκλογικού σώματος μέσω της νόθευσης των κριτηρίων που προβλέπονται από το Σύνταγμα, δηλαδή με την προσπάθεια για θεσμοθέτηση ψήφου στους αλλογενείς. Την ίδια στιγμή που οι αμείλικτοι αριθμοί των στατιστικών μιλάνε για ένα σύγχρονο κύμα μετανάστευσης 450.000 Ελλήνων στο εξωτερικό –ανάλογο πληθυσμιακά με εκείνο της δεκαετίας του ’50 και ’60- το αίτημα για ψήφο αυτών των Ελλήνων, αλλά και όσων έχουν καταφύγει στο παρελθόν στην αλλοδαπή, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Με την παρούσα τροπολογία, ο Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή επιχειρεί να νομοθετήσει το πλέον αυτονόητο, αποκαθιστώντας τη λογική στον υπό ψήφιση εκλογικό νόμο, διά της προβλέψεως, με τις ειδικότερες προϋποθέσεις που ακολουθούν, της δυνατότητας ψήφου των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό.
Στο πρώτο άρθρο προβλέπεται το δικαίωμα του εκλέγειν για τους Έλληνες ομογενείς που κατοικούν στο εξωτερικό. Προβλέπονται οι ίδιες προϋποθέσεις με αυτές των Ελλήνων πολιτών. Στο δεύτερο άρθρο ρυθμίζεται η άσκηση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού. Βασική προϋπόθεση είναι η υποβολή δήλωσης στην Ελληνική Διπλωματική ή Προξενική Αρχή, στην περιφέρεια της οποίας προτίθενται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Πρόκειται για διάταξη που αφορά εκείνους τους Έλληνες πολίτες που μετοίκησαν σε χώρα της αλλοδαπής προς αναζήτηση εργασίας κατά τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Στο τρίτο άρθρο προβλέπεται η άσκηση του δικαιώματος ψήφου από Έλληνες ναυτικούς στο εξωτερικό. Στο τέταρτο άρθρο καθορίζεται το περιεχόμενο του εκλογικού δικαιώματος των ανωτέρω εκλογέων, οι οποίοι ψηφίζουν συνδυασμούς Κομμάτων, οι οποίοι έχουν καταρτήσει ψηφοδέλτια Επικρατείας.Στο πέμπτο άρθρο προβλέπεται ότι για κάθε θέμα, για το οποίο δεν υφίσταται ειδική πρόβλεψη, εφαρμόζονται οι διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή Βουλευτών και η έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων.
Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης: «Αναλογική Εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών» προστίθενται άρθρα ως εξής:
Άρθρο …
Δικαίωμα του εκλέγειν των ομογενών
1. Ομογενείς (καταγωγή Ελληνική) που κατοικούν στο εξωτερικό, έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν κατά τις Γενικές βουλευτικές εκλογές, εφόσον:
α. Συμπλήρωσαν το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία όριο ηλικίας.
β. Δεν έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για έγκλημά η καταδίκη για το οποίο συνεπάγεται, αν είναι Έλληνες πολίτες, την αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα
γ. Δεν έχουν αποποιηθεί την ελληνική ιθαγένεια με δική τους βούληση, ή δεν έχουν κηρυχθεί έκπτωτοι της ελληνικής ιθαγένειας.
2. Οι ομογενείς, που δικαιούνται ψήφου σύμφωνα με την παράγραφο 1 και επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν στο εξωτερικό, απογράφονται σε ειδικά Δημοτολόγια στην Ελληνική Διπλωματική ή Προξενική Αρχή στον τόπο που διαμένουν, και με βάση αυτά εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.
Άρθρο …
Άσκηση του δικαιώματος ψήφου από ’Έλληνες κάτοικους εξωτερικού
1.Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, ασκούν το δικαίωμα του εκλέγειν κατά τις Γενικές βουλευτικές εκλογές, εφόσον:
α. Είναι γραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου του Ελληνικού Κράτους.
β. Έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα αυτό.
γ. Υποβάλλουν δήλωση στην Ελληνική Διπλωματική ή Προξενική Αρχή (στην περιφέρεια της οποίας προτίθενται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα) ότι επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο που διαμένουν.
2. Η σύνταξη των ειδικών εκλογικών καταλόγων, μετά την υποβολή των ανωτέρω δηλώσεων και με βάση τις εγγραφές στο γενικό εκλογικό κατάλογο, γίνεται με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.
Άρθρο …
Άσκηση του δικαιώματος ψήφου από ’Έλληνες ναυτικούς στο εξωτερικό
Έλληνες ναυτικοί, που εργάζονται σε πλοίο ελλιμενισμένο κατά την ημέρα της ψηφοφορίας σε λιμένα άλλου κράτους στο οποίο εδρεύει Ελληνική Διπλωματική ή Προξενική Αρχή, ασκούν το δικαίωμα του εκλέγειν κατά τις Γενικές βουλευτικές εκλογές, στο εκλογικό τμήμα της οικείας Αρχής, με βάση το ναυτικό τους φυλλάδιο και υποβάλλοντας σχετική υπεύθυνη δήλωση στην Αρχή, αναφέροντας τον εκλογικό κατάλογο που περιέχεται το όνομά τους, εφόσον:
α. Είναι γραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου του Ελληνικού Κράτους.
β. Έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα αυτό.
Άρθρο …
Οι παραπάνω εκλογείς ψηφίζουν συνδυασμούς Κομμάτων και Συνασπισμούς Κομμάτων, οι οποίοι έχουν καταρτίσει ψηφοδέλτια Επικρατείας, σύμφωνα με τη νομοθεσία για την εκλογή Βουλευτών.
Άρθρο…
1. Απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των εκλογικών τμημάτων του εξωτερικού, πριν από την επίσημη λήξη της ψηφοφορίας στην Ελλάδα.
2. Για κάθε θέμα, για το οποίο δεν υφίσταται ειδική πρόβλεψη, εφαρμόζονται οι διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή Βουλευτών.
3. Με το Προεδρικό Διάταγμα προκήρυξης των εκλογών, ορίζονται ο τόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας των εκλογέων των παραπάνω άρθρων, η ημερομηνία και η διάρκεια αυτής.
4. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών ορίζονται τα εκλογικά τμήματα και τα καταστήματα ψηφοφορίας και ρυθμίζονται Θέματα τεχνικού ή διαδικαστικού χαρακτήρα, για την εφαρμογή των παραπάνω άρθρων.
5. Οι απαιτούμενες πιστώσεις για την αντιμετώπιση των δαπανών που προκαλούνται από τα παραπάνω άρθρα εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
6. Η ισχύς των παραπάνω άρθρων αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Δημοσίευση σχολίου